Logo en Esther Joosten

Oncologische voet

Oncologisch Voetzorg Verlener (OVV)

Een oncologisch voetzorgverlener (OVV) verleent voetzorg aan kankerpatiënten die actief of palliatief behandeld worden tegen kanker, zoals chemotherapie, doelgerichte therapie of immuuntherapie. Door de behandeling van kanker kunt u last krijgen van bijwerkingen aan handen en/of voeten zoals b.v. neuropathie, hand/voetsyndroom, hand-voet-huidreactie, overmatige eeltvorming en kloven, nagel loslating of ontstekingen rondom de nagels.

Een OVV herkent de bijwerkingen die u als gevolg van de behandeling kunt ondervinden. De OVV is zich bewust van de implicaties van de ziekte kanker en de behandeling ervan. De OVV is opgeleid om voeten te screenen en te verzorgen, mits de situatie dat toelaat, zodat zij veilige en doelmatige voetzorg kan verlenen.

Ook voordat een oncologische behandeling gestart wordt kan een OVV de voeten screenen. Bij dit onderzoek worden de voeten gecontroleerd op aanwezigheid van huid- en voetproblemen. Eventuele waarnemingen kunnen belangrijk zijn voor de behandeling. Het doel is uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden zodat een eventuele dosisreductie of stopzetting van de behandeling voorkomen kan worden.

Oncologische voetzorg is een specialisatie en valt niet onder de competentie van een (medisch) pedicure. 

Deze vorm van voetzorg wordt altijd verleend in afstemming met het oncologisch behandelteam.

Heeft u kanker?

Bent u oncologisch patiënt en bent u onder behandeling of onder behandeling geweest, laat dit de OVV weten. Meld wanneer de laatste chemokuur of andere oncologische behandeling heeft plaatsgevonden en wie uw oncologisch behandelaar of huisarts is.

Een OVV heeft schriftelijke toestemming van u nodig om te mogen communiceren met uw oncologisch behandelaar.

Zorgverzekering

Door middel van een voetscreening kan een OVV bepalen of u in aanmerking komt voor een oncologische pedicurebehandeling. Met een verwijsbrief van uw oncoloog wordt u door de OVV doorverwezen naar de podotherapeut. Deze bepaalt hoeveel pedicurebehandelingen u per jaar vergoed krijgt.

Ik sta opgenomen in de digitale verwijsgids kanker van IKNL, en ben aangesloten bij Oncozorg MCB.

Oncologische voet
Logo Oncozorg MCB